Корейски филми ще бъдат прожектирани в Дома на киното

Корейски филми ще бъдат прожектирани от днес до 8 ноември в Дома на киното с вход свободен. Така посолството на Република Корея в България ще отбележи 25 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Киноманите ще могат да видят пет съвременни екранизации.

Малкият кинофестивал ще бъде открит днес в 18.30 ч. с филма „Ода за баща ми“ на режисьора Юн Че-гюн. При появата си на екран „Ода за баща ми“ разбива боксофис класациите и става втория по посещаемост филм в историята на корейското кино с над 14 милиона продадени билети още в първите седмици. Епичната семейна сага се разгръща на фона на поредица от исторически събития, които засягат в продължение на десетилетия стотици човешки съдби.

„Ода за баща ми“ успява да съчетае по брилянтен начин ефектността на зрелището с крайността на силните емоции и въпреки това да изведе елегантно посланието за силата на човешкия дух и вярата за едно по-светло и красиво бъдеще, въпреки трудностите и усещането за безнадеждност.

„Четецът на лица“ на режисьора Хан Че-рим ще бъде показан на 6 ноември от 20.30 ч. ХV век, по времето на династия Чосон, отшелникът Не-гьон живее тихо и скромно нейде в провицията заедно с 16-годишния си син Чин-хьон. Не-гьон има уникална дарба, която му носи слава из средите на по-висшите кръгове и елитните кисенг-съдържателки: умее безпогрешно да чете по лицата на хората и отгатва както характера, така и съдбата им. Аристократите и министрите от двора на крал Мунчон използват „четеца на лица“ в разследването на убийство и френологът се справя отлично. Впечатлен от способностите на Не-гьон, кралят му възлага тежката задача да открие предателя в двора, който замисля преврат.

„Без дъх“ на режисьора Чо Йон-сон може да се види на 7 ноември от 16 ч. Същия ден от 18.30 ч. и на 8 ноември от 16 ч. ще бъде прожектиран „Таен съюз“ на режисьора Чан Хун. „Сянката“ е хладнокръвен наемен убиец и опасен шпионин от Северна Корея, който пристига в Сеул, за да накаже изменилите на родината другари. Негова свръзка и помощник е младият, но доверен и опитен Сон Чи-уон. При поредната мисия, в която двамата севернокорейци нахлуват в жилищен блок и безпощадно разстрелват цяло семейство, между двамата настава неочакван конфликт. Междувременно Националната разузнавателна служба надушва следите им. Без да чака заповеди от ръководството, агент И Хан-гю решава да действа на своя глава и мигновено на подадения сигнал. Заедно със своите колеги правят всичко възможно, за да заловят шпионите-убийци. Акцията обаче се проваля… „Прекрасно радио“ на режисьора Куон Чхир-ин ще видим на 8 ноември от 20.30 ч.

 

Източник: „Дума“.