Кордес: Санкциите срещу Русия заплашват икономиката на цяла Източна Европа

Липсата на дипломатическо решение на украинската криза и санкциите срещу Русия ще подкопават сериозно и дълго отношенията между Русия и Европа и ще имат отрицателен икономически ефект за цяла Източна Европа, заяви пред РИА Новости председателят на Източния комитет на германската икономика Екхард Кордес.

Ръководителят на комисията, както и неговия управляващ директор Райнер Линднер, ще вземе участие в Петербургския международен икономически форум, който ще се проведе от 18 до 20 юни. Форумът се провежда от 1997 г., а от 2006 г. насам е под патронажа на президента на Русия. Той е посетен от повече от 7 500 участници от Русия и света, включително и държавни глави и правителствени ръководители на развиващите се страни, представители от деловите среди, ръководители на големи компании, както и водещи международни експерти от света на науката, журналистиката и гражданското общество.

„Източният комитет се опитва да използва всички възможни възможности за диалог с нашите руски партньори и подкрепа минския мирен процес. Без край на кръвопролитията, без мирно решение на конфликта в източната част на Украйна, и без да се отменят санкциите икономическите отношения между Русия и ЕС ще бъдат сериозно и продължително подкопавани, с негативен икономически ефект за цялата Източна Европа“, каза Кордес.