Копринка 2014 – празник за приятелите на Русия

В събота на 13 септември се състоя ежегодния Събор на приятелите на Русия в България на язовир Копринка. Това е единадесетият поред събор и той събра над 12 000 души от цяла България. Присъстваха и гости от Русия. Събитието се отразяваше от няколко водещи български и руски медии. На брега на язовир Копринка и тази година се събраха всички онези, които обичат Русия, които пазят и ценят връзката с нея, с нейната култура и език, както и всички онези, които някога са живели и трудили в бившия Съветски Съюз.

Тази година Копринка е необикновено събитие. То е уникално, защото в един свят, разделян от агресия и омраза към Русия, в нашата страна се събират хора, които не желаят да мразят, а обратното. Хора, които не се срамуват да кажат, че се чувстват свързани с един друг народ, с една друга култура и история, с една велика държава, която днес е нападана от всички останали. Държава, чийто симпатизант да си не е модерно днес. Тази година в събирането на „Копринка“ хиляди българи направиха именно това – показаха своята позиция и демонстрираха подкрепа на Русия. Ето защо, именно това събитие е по-специално и в него има нещо повече.

През последните дни стана ясно, че русофилите трябва да заявят открито позицията си относно опитите България да бъде вкарана в конфликт с Русия. Разбира се, всички останали биха дали много, паметта на хората да бъде унищожена, но все още съществува една преграда, може би дори тя е последната, но е истинска и жива – русофилите, които препятстват на всички тези опити. Защото те помнят. Защото те не мразят. Защото те знаят. Защото те имат сила да се противопоставят…

Копринка – 2014 се превърна в голям празник за приятелите на Русия в България. Най-удивителното е, че на брега на язовира се събраха хора с различни политически възгледи и симпатии, но с една единствена обединяваща ги съставляваща – любовта към Русия. Хора с различни политически убеждения искрено, чисто и открито подкрепиха Русия на 13 септември. Хора, които дойдоха от различни краища на България без агитации, без пропаганди и принуждаване, а просто по собствено желание, водено от обичта си към Руската държава.

19-1(6) Koprinka

Програмата на празничното мероприятие бе разнообразна – от поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка, през богата музикално-развлекателна програма, изпълнена с много изяви на професионални и самодейни състави и изпълнители, както и на финалистите от фестивала на руска поезия, песен и танц “ПУСТЬ ВСЕГДА БУДЕТ СОЛНЦЕ”, та до награждаването на финалистите от V Международен конкурс за детска рисунка „ОБИЧАМ МОЯТА РОДИНА” посветен на:

1150 години от ПРИЕМАНЕТО НА ХРИСТИЯНСТВОТО В БЪЛГАРИЯ /864/,

700 години от раждането на преподобния Сергий Родонежски /1314/

190 години от ИЗДАВАНЕТО НА “РИБНИЯ БУКВАР” НА ПЕТЪР БЕРОН /1824/,

400 години от легендарния подвиг на ИВАН СУСАНИН /1613/

100 години от ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА “СВ. НИКОЛАЙ” В СОФИЯ – РУСКАТА ЦЪРКВА /1914/ и на НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ НА ВСИЧКИ НАРОДИ.

По-рано заместник-председателят на НД Русофили Антон Тончев коментира в сутрешния блок на БНТ: „Съборът на приятелите на Русия възникна през 2004 година, когато беше срещата на работилите българи в Коми. Знаете, че преди доста години в Коми имаше български предприятия, които добиваха дървесина и това спомогна за разрешаване на дърводобивния проблем у нас“, разказа Антон Тончев.

19-1(4) Koprinka

„Ние чувстваме, че както в началото на този век с лошо око се гледаше на хората, които изказват уважение и съпричастност към Русия, така сега също се формира такава обстановка. Движението „Русофили“ е патриотично и водещата му идея, е че не може да има обединена, силна и просперираща Европа без или срещу Русия. Такова нещо не може да се получи. Целият преходен период, в който живеем вече 25 години, е период на борба срещу Русия. Строят се смени, но борбата срещу Русия продължава. Целите да се дестабилизира Русия продължават да се търсят“, каза още той. „Срещата ни на Копринка е среща на съмишленици“, поясни още Тончев.

Както вече съобщавахме по-рано, НД „Русофили“ започва подписка против чуждо военно присъствие в България. Подписката стартира именно на традиционния събор на приятелите на Русия до язовир Копринка край Казанлък.

KAMPANIA_BAZI

„Войната, която наблюдаваме в Украйна, не обслужва интересите нито на Европа, нито на Русия“, заяви по-рано на пресконференцията в БТА на 10 септември председателят на организацията Николай Малинов. „Тя обслужва повече САЩ. Смятаме, че Европа с Русия е много по-силна, отколкото противопоставена. Докато има кирилица и православие, ще я има България“, добави председателят на “Русофили”.  Зам.-председателят на движението Станислав Станилов отбеляза, че във военно и политическо отношение България трябва да бъде неутрална и чрез подписката русофилите ясно изразяват позицията си.

На брега на язовира Копринка за 11-и път русофилите се събраха и направиха равносметка за изминалата година. Председателят на движението Николай Малинов разкри, че за една година Национално Движение Русофили е открило четири нови паметника, изнесени са над 100 концерта из страната и са проведени десетки конкурси за рисунки, песни и есета, а кабинетите за изучаване на руски език в детските градини са вече над 470. За следващата година русофилите планират бройката да достигне до 600 кабинета. “Не се сещам за друго мероприятие, на което един народ да покаже любовта си към друг”, заяви Малинов, за който събирането на язовира е израз на благодарност към руския народ. През последните години броят на гостите от всички градове значително нарасна, а през тази година посетителите бяха над 12 хиляди, отбелязаха от НД “Русофили”.

19-1(2) Koprinka

На сцената на събора излязоха с приветствени слова високопоставените гости на Копринка – 2014. Сред тях са: Вячеслав Пугачов представител на “Россотрудничество“, съветник по културата в посолството на Русия Кирил Ринза, секретар на общинския съвет гр. Казанлък Иванка Иванова, пред­се­да­тел на Софийското сдруже­ние на при­я­те­лите на Русия „Алек­сандър Нев­ски” Любомир Коларов и др. Високопоставените гости поздравиха присъстващите и изразиха благодарност за дружбата и обичта към Русия.

Копринка 2014

 

19-1(3) Koprinka