Конференция по сигурността в Европа осъди задържането на Николай Малинов

Участниците в международната конференция „Перспективи и възможности за укрепване на сигурността и сътрудничеството в Европа“, която се състоя вчера в Калининград, са осъдили задържането в България на председателя на НД „Русофили“ Николай Малинов, предаде ТАСС.

За това е съобщил председателят на комисията на Съвета на федерациите по защита на държавния суверенитет и предотвратяване на вмешателството във вътрешните работи на Руската федерация Андрей Климов. „Печално е, че никой по света не се възмущава, че радетел на дружбата с Русия се оказва обвинен в шпионаж“, е заявил Климов, цитиран от ТАСС.

Конференцията е осъдила също така отказа на Съединените щати да издадат визи на част от членовете на руската делегация, която е трябвало да участва в сесията на Общото събрание на ООН.

„По този начин американците се намесват както в делата на Русия, принуждавайки я да преформатира делегацията си, така и в делата на България, като пречат на българите да дружат с Русия. Ето това е вмешателство в чист вид“, е подчертал сенатор Климов.

Участниците в конференцията са аплодирали предложението му двата случая да бъдат осъдени като недопустими.

Той е съобщил също така, че Малинов е трябвало да участва в конференцията, но е бил възпрепятстван, тъй като има забрана да напуска страната.

В конференцията, организирана от партия „Единна Русия“,  са участвали експерти в областта на сигурността и международното сътрудничество от над 30 европейски държави.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/6940767