Конференция в памет на Марко Поло се проведе във Верона

На 1 юни във Верона се проведе конференция в памет на Марко Поло по случай 700-годишнината от смъртта на великия венециански изследовател.

Организатори на мероприятието са Международно движение на русофилите, Асоциация „Венето-Русия“, Комитета за независимост на Венето и Комитета Паскуа Веронези.

Модератор на конференцията беше Палмарино Цокатели от Асоциация „Венето-Русия“.

Консулът на Руската Федерация в Милано Дмитрий Щодин поднесе приветствие към участниците в конференцията и благодари на организаторите за поканата.

Елизео Бертолази прочете приветствие от името на Международното движение на русофилите към участниците в конференцията.

В словото си при откриването на Конференцията, Генералният секретар на Международното движение на русофилите Николай Малинов нарече Марко Поло архитект на Евразия. В речта си той отбеляза, че пътят на Марко Поло открива многообразието на Евразия, а пътуването на Христофор Колумб отваря евроатлантическата перспектива. И двата варианта трябва да бъдат отворени към Европа. Не трябва да се изгражда нова Берлинска стена по протежение на Триморието (Балтийско, Адриатическо, Черно море), както предлагат някои претенденти за еднополюсен център за вземане на решения. Вместо стена, Европа трябва да бъде свързващо звено между Изтока и Запада, Севера и Юга. Това е нейната мисия – да бъде мост между цивилизациите и полюсите в един нов многополюсен свят. Николай Малинов отбеляза също така, че и по двата коридора, през Антиохия (съвременна Сирия) и през територията на Волжка България (съвременна Русия), бушуват военни конфликти, което не е случайно.

Президентът на движение „Народът на Венето“, кандидат за изборите за Европейски парламент от листата на „Свобода“, Вито Коменчини отбеляза, че Марко Поло е част от завещаните от нашите предци традиционни ценности: суверенитет, мир, многополярност. Той също така отбеляза, че сили и примери, които се явяват синоними на тези ценности, и сега идват от Изток на Запад.

Д.и.н. Наталия Нарочницкая – Президент на Фондация за изследване на историческата перспектива) отбеляза, че е необходимо културно обединение между Европа и Русия, тъй като беше разрушено ядрото, което ги обединяваше.

В речта си тя спомена и какво се случва в европейската култура в момента. Тя говореше за това, че симфонията трябва да заеме мястото на какафонията, която виждаме днес в отношенията между Изтока и Запада.

В края на изказването си тя благодари на Италия за това, че защитава християнските ценности.

Руският историк Елена Бондарева, директор на Центъра за публични и издателски програми към Фондацията за изследване на историческата перспектива, отбеляза, че Марко Поло е живял в интересни времена, когато цивилизациите са се откривали една друга. Марко Поло се опитал да сближи Европа с Китай. Тя анализира как в своята книга Марко Поло представя Русия.

Журналистът и антрополог Елизео Бортолази, председател на Международното движение на русофилите – Италия, отбеляза ключовата роля на Венеция в изграждането на отношенията между Изтока и Запада. Той говори за различията и многообразието на маршрутите, по които е изграждан Пътят на коприната – Генуа край бреговете на Крим и Венеция по продължението на Азовското крайбрежие. И в двата случая ключова точка на прехода е територията на днешна Русия, с която, според него, е необходимо да се поддържат добри отношения, за да може Европа да се възползва от преимуществата на търговските, културните и икономическите връзки между Изтока и Запада.

Едоардо Рубини от „Европа – Венето“ отбелязва, че Черно море е основният път, по който венецианците отиват на изток. Той разглежда книгата „Милионът“ на Марко Поло, считана за шедьовър на пътеписите в литературата. Марко Поло задълбочено описва етническите особености на хората, които среща.

В края на конференцията един от участниците издигна плакат „Русия не ни е враг“.

error: Съдържанието ни е авторско!