Конституционният съд на РФ постави Конституцията над решенията на ЕСПЧ

Решенията на съда в Страсбург в Русия трябва да се изпълняват с отчет на върховенството на Конституцията, реши Конституционният съд (КС) на РФ, предаде РИА Новости.

Съдът определи, че участието на Руската федерация в международния договор не означава отказ от държавен суверенитет. „Европейската конвенция за правата на човека и основни свободи и основаните на нея правови позиции на ЕСПЧ не могат да отменят приоритета на Конституцията“, се отбелязва в постановлението, огласено от съдия Сергей Маврин.

По този начин, Конституцията е призната за по-висша юридическа сила от постановленията на ЕСПЧ.

„Решенията на ЕСПЧ подлежат на изпълнение само с отчет на признаването на върховенството на Конституцията на Руската федерация“, постанови Маврин.

Той поясни, че Конвенцията за правата на човека е част от правната система на РФ, но „Русия може да отстъпи от наложените от нея задължения, когато такова отстъпление е единственият начин да бъде избегнато нарушение на Основния закон“.

„Въпросът за прилагането на националното законодателство трябва да бъде разрешен от националните власти“, отбеляза съдията.

Според представители на изпълнителната и законодателната власт, Русия не е задължена сляпо да следва постановленията на ЕСПЧ, особено ако те противоречат на Конституцията.

Кремъл не коментира решението на Конституционния съд за ЕСПЧ, но отбелязва, че то не подлежи на обжалване. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Това е решение, което не подлежи на обжалване“, каза още той.