Константин Косачов: Подмяната на реални страни и народи от медийните чудовища е ключов проблем на съвременния Запад

На сегашната системна криза в Европа се придава характер на идеологическо противопоставяне, се говори в статия на председателя на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Константин Косачов, в която парламентаристът е изложил виждането си за ситуацията в отношенията на Русия със Запада.

По мнението на автора на статията, публикувана в «Российская газета», основният проблем е  в това, че сегашните опоненти се противопоставят не толкова на реални страни, народи и ценности, колкото на техния образ, създаван в собствените им медии.

„ Може би никога досега в историята медиите (в широкия смисъл, включително и в блогосферата и социалните мрежи) не са играли такава роля не само във вътрешнодържавните дела , но и между народите. Съвсем не е случайно, че атаките на терористите паднаха върху журналистите, а не върху политиците или военните. Ресурсът е огромен и отговорността за написаните думи, за показаната „рисунка” е нараснала пропорционално” – отбелязва Косачов.

Според парламентариста, хората в Европа, в САЩ или в Канада действително са убедени, че Русия е извършила агресия спрямо друга държава, стреми се на всяка цена да завземе все нови територии или „ да обкръжава Запада” веднага щом забележат нейни самолети в различни места на планетата. „Те живеят в тази информационна реалност и се противопоставят именно на такъв враг. Този факт, че „ние виждаме нещо съвсем различно”, за съжаление, не способства за намиране на взаимно разбирателство с нашите колеги в Европа. Въпреки, че полагаме всички усилия  да представим нашата гледна точка на масовата аудитория, се сблъскваме с мощно противодействие, възприемащо различния поглед върху случващото се като  заплаха” – посочва Косачов.

„Всеки път, когато Москва говори, че е време да се премахнат санкциите, че Русия е против влошаване на отношенията с Европа – такива думи се възприемат като проява на слабост и предизвикват реакция, обратна на очакваната” – отбелязва парламентаристът и призовава колкото може по-скоро да се излезе от задънената улица, където се води битка с медийни фантоми и вятърни мелници.

„Трябва да се обсъжда реалната ситуация, да се изследват конкретните случаи. Да се уважават интересите и правата на всички страни и хора, да се постави за цел истинското прекратяване на кръвопролитията, а не задължителна победа на „своята страна”, – се казва в статията на Константин Косачов.

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Konstantin-Kosachev-Podmena-real%27nyh-stran-i-narodov-medijnymi-chudishchami-klyuchevaya-problema-sovremennogo-Zapada-22356