Конашенков: в Алепо открихме телата на десетки изтезавани сирийци

Намерени са погребани телата на десетки измъчвани сирийци, с които терористите са се саморазправили в Алепо, заяви официалният говорител а руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, съобщи РИА Новости

Според него, резултатите от първото обследване на районите около Алепо, които бяха оставени в ръцете на така наречената опозиция, могат „да шокират много хора“. Говорителят на военното ведомство подчерта, че уникалната операция на руския Център за помирение в Алепо ще разруши митовете, които с години захранваха западното общество.

На територията на Алепо са открити погребани десетки трупове на хора, които са измъчвани и с тях е имало саморазправа. На много от тях липсват части от тялото, болшинството са убити с изстрел в главата, добави Конашенков и допълни, че тези разкрития се документират като доказателства за тежки военни престъпления на терористите. Материалите ще бъдат огласени максимално.

Конашенков смята, че тези разкрития ще доведат до там, че „европейските покровители  на така наречената опозиция в Лондон и Париж“ ще осъзнаят какви са всъщност техните подопечни.

„Единственото, което не можем да открием в източен Алепо са така наречените доброволци-спасители от „Белите каски“, тържествено приемани в най-добрите домове в Париж и Лондон и едва ли не предложени за Нобелова награда за мир“, добави той.

Конашенков съобщи още, че така наречената „умерена опозиция“ е минирала в източен Алепо улици, входове на сгради, автомобили и даже детски играчки, предаде РИА „Новости“.

В Алепо са открити най-големите оръжейни складове с боеприпаси, три танка, две пушки, две реактивни системи за залпов огън и голямо количество самоделни миномети.

В четвъртък сирийската армия обяви пълното освобождаване на Алепо от бойците. Същевременно, западните държави, които не успяха да предотвратят освобождаването на Алепо, се опитват всячески да омаловажат значението на това събитие.