„Коммерсант“: Ислямска държава“ атакува Барселона

 Към списъка извършени в Европа през последните месеци, терористични атаки с използване на превозни средства в четвъртък бе добавена нова: на пешеходна улица „Лас Рамблас“ в центъра на Барселона в пешеходци се вряза микробус. Според правителството на Каталонската автономия са убити 13 души, а повече от 80 са били хоспитализирани. Отговорност за атаката пое „Ислямска държава.“ Испанските медии съобщават, че американските разузнавателни агенции още преди два месеца са предупреждавали възможна терористична атака. Въпреки това, на практика, предпазването от такива атаки е почти невъзможно. Представителите на руската туристическа индустрия очакват, че в краткосрочен план, „резервирането на екскурзии, е вероятно да се забави“, но засега масово анулиране на екскурзии няма, пише руският „Коммерсант“, цитиран от ИА Фокус

Атаката е извършена на „Барселонския Арбат“ – пешеходна улица „Лас Рамблас“, която се посещава от всички туристи, идващи в града. В 17 часа местно време бял микробус се врязва в минувачите, при което загиват 13 души, а повече от 80 са хоспитализирани.

На въпроса „Коммерсант“ за последиците от терористична атака испанският политически експерт Антонио Наранхо посочи, че министър-председателят Мариано Рахой, е заявил, че „терористите никога няма да победят единния народ“. Според политолога това е особено символичен израз, дължащ се на факта, че пряко засегната е Каталония – район, който се опитва да се отдели от останалата част на Испания.
„Мариано Рахой ще се опита да използва инцидента. Рахой, според мен, ще се опита да покаже, че това е национален въпрос. Събитието играе в ръцете на централната власт,“ е мнението на руския политолог Александър Чичин.

Атака се случва в разгара на туристическия сезон и е ясно насочена към посетителите на каталунската столица – на улица „Лас Рамблас“ те обикновено са много повече от местните жители. Според изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Мая Ломидзе, сега в Барселона туристите са не по-малко от 100 хиляди души. Тя отбеляза, че „не очакваме масово анулиране на екскурзии“. „Руските туристи традиционно смятат, че мълния не удря два пъти на едно и също място“, посочи експертът.