Коментар на МВнР на Русия във връзка със заявленията на САЩ за санкции срещу федерацията

Звучащите през последните дни от Вашингтон заплахи да бъде „наказана” Русия заради принципната линия по отношение на регулирането на кризата в Украйна смущават не само с липсата на елементарни познания по история на тези, които разсъждават на тази тема, заявява в коментара си относно изявленията на официални лица от САЩ за санкции срещу Русия официалният представител на Министерството на външните работи на Русия А. К. Лукашевич. По-лошото е, че на тези американски политици и държавни дейци изглежда им изневерява чувството за адекватно възприемане на реалната ситуация в бързо променящия се многополюсен свят през ХХI век.

Всеки път, когато се случи нещо, което излиза извън мухлясалите американски схеми, се появява някой, който с удоволствие хваща „палката за санкции”. Това при тях вече е на ниво рефлекс. Заплашват с нови и нови мерки. Емоцията и досадата, че не им се удава да подчинят някого на своята воля, своите представи за това, коя е „правилната” и коя „неправилната” страна на историята, превалират над здравия смисъл и логиката.

Ние многократно – с факти и юридически аргументи, сме обяснявали на американците, защо техните едностранни санкции не се вписват в стандартите на цивилизованите междудържавни отношения, – заявява А. К. Лукашевич на страницата на Външното ведомство на Русия.