Коломойски разпалва олигархическа война в Украйна

Игор Коломойски е превзел офиса на „Укртранснафта” в Киев, пристигайки там, придружаван от мъже с автомати. Това пише на страницата си във Facebook депутатът от Върховната рада от „Блока на Петро Порошенко” Сергей Лещенко, предаде RT.

По-рано от ръководството на компанията бе отстранен предишният ръководител Александър Лозорко, пише „Известия”. Според решението на съвета на „Укртранснафта”, управлението на компанията до 10 август е поверено на Юрий Мирошник. В офиса обаче, за да стресне новия ръководител и със сила да върне „своя” човек, се намесил Коломойски, съпроводен от група въоръжени мъже. Според Лещенко, причините за действията на олигарха са в това, че Лазорко „е плащал стотици милиони гривни на Коломойски за източените от системата на нефтопроводите суровини”.

Самият Коломойски твърди, че предприятието е било превзето, Мирошник сам се е назначил за ръководител, а зад цялата ситуация с „Укртранснафта” стои депутатът от „Блока на Петро Порошенко” Игор Кононенко.

Лещенко също така пише, че е уведомил вътрешния министър на Украйна Арсен Аваков за превземането на компанията от Коломойски, но по думите на депутата, Аваков заявил, че „в барикадираната сграда се намира ръководителят на киевската милиция” и затворил телефона. По-късно в Twitter Аваков пише, че конфликтът е изчерпан.

В същото време експерти твърдят, че в Киев назрява истинска олигархическа война.

„В Украйна избухват скандали, които говорят за началото на мащабна война между олигарсите. При това, тази война те водят открито, знаейки че цари беззаконие и безнаказаност. Прокуратурата едва ли ще се намеси в това”, разказва украинският политолог Александър Дудчак.

Според един от членовете на Зиновиевския клуб на „Россия сегодня” Владимир Лепехин, Коломойски е не просто сивият кардинал на днешна Украйна, но и основна заплаха за президента Петро Порошенко. „Подкрепяният в страната хаос позволява да бъде хваната най-голямата риба – да се печели от доставките на гориво за армията и на оръжие, съкращаване на бюджета, превземане на активите и отстраняване на конкурентите”, отбелязва Лепехин.

„Губернаторът и олигарх Игор Коломойски не само е създал вътре в Украйна неподчиняваща се на Киев автономия, но и всячески е съдействал за разпалването на войната между Киев и Донбас, извличайки от тази война собствена изгода”, добави той.