Кой ще седне на стола на генералния секретар на ООН: Лайчак и Бокова са най-силните кандидати

Надпреварата за нов генерален секретар на ООН вече започна и за момента е сигурно, че тази международна позиция трябва да се заеме от кандидат от Източна Европа, с опит в ООН и, както изглежда, определено предимство този път имат жените кандидати.

До момента като участници в надпреварата се споменават следните имена от Източна Европа: бившият председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония, хърватският министър на външните работи Весна Пусич, бившият президент на Словения Данило Тюрк и черногорският вицепремиер и министър на външните работи и европейската интеграция Игор Лукшич.

Неофициално се появиха също имената на първия дипломат на Словакия Мирослав Лайчак и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Засега това са известните имена, но със сигурност те ще станат повече. Надпреварата, като всяко състезание за генерален секретар на ООН, ще бъде много оспорвана.

Шанс за промени

Весна Пусич и Мирослав Лайчак казаха пред „Победа“, че най-важното е не кой ще бъде избран, а избраният кандидат да бъде от Източна Европа.

„Тази позиция, заета от успешен кандидат, може значително да подобри репутацията на целия регион на Източна Европа, и, разбира се, на Балканите като част от нея. С промяната на погледа  върху региона международната тежест и влиянието на държавите от него също ще нараснат“, заявяват Пусич и Лайчак.

Хърватският анализатор Давор Генеро набляга на възможността изборът на кандидат от Източна Европа да подобри имиджа на тази част от света. Той подчертава, че това е исторически шанс за утвърждаването на Източна Европа.

Що се отнася до жените кандидати, Генеро смята, че най-голям шанс има българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

„Тя е жена с отлична репутация в системата на ООН, има твърдата политическа подкрепа във Франция и франкофонските страни, приемлива е за Русия и не е неприемлива за САЩ.  В сравнение с Бокова, шансовете на Весна Пусич не си заслужава да се обсъждат. Тя никога не е работила в системата на ООН и не разполага с политическа подкрепа от някоя голяма световна сила. Може САЩ да я харесват повече от българския кандидат, но Бокова държи Русия и Европа твърдо. Относно мъжете, словашкият първи дипломат е най-силният кандидат, следван от Данило Тюрк. Кандидатурата на Лукшич изобщо не е грешна стъпка. И Македония, и Черна гора заслужават да влязат в надпреварата със солидни кандидати, които ще промотират тези две страни“, казва Генеро.

Всеки има шанс

Политическият анализатор Душан Янич от Белград е съгласен, че начело на ООН ще застане кандидат от Източна Европа.

„Смятам, че Мирослав Лайчак има най-големи шансове. Ще има много кандидати, но може би  той е най-силният с познанията и влиянието си. По мое мнение Пусич е на второ място поради образованието и контактите си и съм убеден, че тя е сериозен кандидат. Имам чувството, че черногорският кандидат също има шанс“, каза Янич.

Той подчертава убеждението си, че Черна гора е направила добър избор, но че конкуренцията е силна и сега всичко зависи от рейтинга и лобирането на страните.

Според него Черна гора днес има по-добри позиции, отколкото Хърватия.

„Лукшич е млад, но с голям политически опит и Черна гора се счита за регионален лидер. Всичко това е в негова полза. Но при всички случаи е добре за Черна гора“, заключава Янич.

Посланик Милорад Шчепанович, координатор на кампанията на черногорския кандидат, заявява пред „Победа“, че кандидатурата на Лукшич може да се разглежда като значителна стъпка за развитие на партньорски взаимоотношения и е потвърждение, че Черна гора е готова да даде своя принос за ООН.

„Тази кандидатура ще помогне за по-доброто позициониране на Черна гора и за нейното утвърждаване не само в рамките на ООН, но в международен мащаб“, казва Шчепанович.

Вестник „Победа“, Черна гора, 3 януари 2016 г.

Оригинал: http://www.cdm.me/english/who-will-sit-in-the-chair-of-the-secretary-general-of-the-un-lajcak-and-bokova-strongest-candidates