Коен: У политиците във Вашингтон и Киев се роди идеята за „две Украйни”

Идеята за отделяне на Донбас от Украйна вече не изглежда толкова вероятна за мнозина политици в Киев и Вашингтон, счита професор Стивън Коен пред агенция SPUTNIК. След като Киев не успя да спечели умовете и сърцата на хората в Донбас, по-добре е регионът да се „отсъедини”.

Историкът счита, че украинските и американските политици вече от 3-4 месеца обсъждат идеята за отделяне на изтока на Украйна.

„Политиците сега обмислят не ли по-лесно ако Украйна – в състава на НАТО или като съюзник на НАТО – просто се освободи от Донбас? Там живеят много руснаци и икономиката на региона винаги е била свързана с Русия” – счита американският професор.

Според Коен, ходът на техните мисли е следният: ако Киев не може „да завоюва сърцата и умовете” на жителите от региона, то по-лесно е тази част да се „отсъедини”. Политиците във Вашингтон и десните националисти в Украйна вече говорят за „две Украйни”, отбелязва американският историк.

При това американското правителство продължава да изпраща свои военни в Украйна, което предизвиква недоволство от страна на Москва. „Ако така продължи и по-нататък и американското присъствие се увеличи, това няма да доведе до нищо хубаво” – обобщава Стивън Коен