Коен: От самото начало Путин беше прав, а Обама – не

Русия през цялото време предупреждаваше за опасността от свалянето на законните правителства в Близкия Изток. Въпреки това, САЩ, заслепени от новото противопоставяне с Русия, нямат намерения да се вслушат, смята американският политолог Стивън Коен, съобщава pogled.info.

В условията на нова Студена война американските политици изгубиха способността да мислят рационално и априори считат мнението на Русия за грешно, отбелязва американският историк и политолог Стивън Коен. РИА Новости цитира мнението му, позовавайки се на изказването на Коен в ефира на Batchelor’s national radio show.

„В новата Студена война към всички предложения на Русия се отнасят недоброжелателно“, каза Коен. Решенията според него се приемат на принципа „Москва не може да е права“.

В същото време, според мнението на политолога, Вашингтон следва да се вслушва в мнението на Москва по въпроса за Сирия. Русия, напомня Коен, през цялото време предупреждаваше, че подкрепяната от САЩ „Арабска пролет“ няма да доведе до установяване на демокрация в Близкия Изток, а само ще предизвика подем на радикалните сили, такива като „Ислямска държава“ (ИД).

„От самото начало Путин беше по същество прав, а Обама – не, Вашингтон не е в състояние да признае, че неговата политика се основава на заблуди“, каза анализаторът.

Вашингтон продължава да подкрепя митът за „Арабска пролет“, тъй като се опасява да признае правотата на Москва, смята Коен. В същото време САЩ рискуват отново да направят грешка, излизайки в Сирия не само срещу бунтовниците на ИД, но и срещу президента Башар Асад. „В условията на настъпление на ИД свалянето на Асад ще бъде още една ужасна грешка – Русия е права“, заяви анализаторът.