Когато днес България тъне в безвремие и безверие, да се обърнем към предците си

Когато в началото на 864 година българският владетел княз Борис приема християнството и новото си име Михаил, мощната някога България се намира в критичната фаза на своето съществуване.

Тя губи войни и територии, притисната е от двете империи – Византия и Немската империя, между двете духовни столици – Константинопол и Рим и дори между двамата духовни водачи – патриарх Фотий и папа Николай І..

Огромна е поуката как с дипломация, с разум и с воля княз Борис І превежда държавата ни между миналото и бъдещото, как вдъхва  новото й народностно  единство и как само след десетилетие я легитимира като  център на духовност, книжовност и самостоятелност.

И всичко това единствено с дълбока вяра и прозорливост. Но и с лични жертви, на които днес малцина са способни.

Когато днес България тъне в безвремие и безверие, задължени сме отново да се върнем към светлата годишнина –  1 150 години от покръстването и да преоткрием посланието на нашите предшественици“.

ПОКАНА

СЛАВЯНСКО ДРУЖЕСТВО В БЪЛГАРИЯ и НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ с благословението на СВЕТИЯ СИНОД на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ провеждат конференция на тема

„1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО – ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ”.

Конференцията ще се проведе на 29.04.2015.г. от 10:00 часа в заседателната зала на х-л „Анел” – София, бул. “Тодор Александров” 14, с участието на учени от България, Русия, Чехия и Словакия.

 

konferentia