„Когалимавиа“: Причина за катастрофата на А321 може да е механично въздействие във въздуха

Екипажът на руския самолет A321, който се разби в Египет, не е съобщил за извънредна ситуация на борда, съобщи пред журналисти заместник-генералният директор на авиокомпанията „Когалимавиа“ Виктор Юнг, предаде ТАСС.

„В момента на началото на развитие на катастрофата екипажът изцяло е загубил работоспособност. Именно с това може да се обясни фактът, че не е имало нито един опит на екипажа да влезе във връзка и да доложи за аварийната ситуация на борда“, каза Юнг.

Според компанията единственото обяснение е, че катастрофата е в резултат на механично въздействие във въздуха. „Самолетът е бил в неконтролиран полет, той не е летял, а е падал“, каза Юнг. По думите му, за по-малко от минута самолетът е намалил скоростта си с повече от 300 км/ч и е понижил височината си с 1,5 км. „Изглежда, че в този момент той е получил значителни структурни повреди, които не са позволили да продължи полета“, добави той.

Юнг отбеляза, че проблемът с горивото по скоро би довел до забавяне на самолета, но не и до подобно разрушаване във въздуха.

Заместник-директорът на компанията увери, че A321 е бил в отлично състояние и изключи, че причина за катастрофата би могла да бъде грешка на екипажа или технически проблеми.

В същото време египетската комисия, разследваща причините за катастрофата на А321 в Синайския полуостров, отхвърли възможността на външно въздействие върху самолета.