Ковчегът с мощите на светия княз Владимир пристигна в Кострома

В Кострома пристигна ковчегът с мощите на светия равноапостолен княз Владимир. Пренасянето на светинята е по случай честването в Русия на 1000-годишнината от кончината на Кръстителя на Рус.

Ковчегът с мощите бе посрещнат от управляващия епархията епископ Костромски и Галички Ферапонт, духовенството на Костромската епархия, представители на властта, обществеността и казачеството, както и от стотици обикновени граждани.

След посрещането на светинята в Богоявленско-Анастасииния храм бе отслужен молебен, след което започна Всенощно бдение.

Донасянето на мощите ще позволи на хиляди православни да се докоснат до великата светиня.

В Кострома реликвата е донесена от Ярославъл, а след това ще бъде изпратена в Иваново.

Пренасянето на мощите на светия равноапостолен княз Владимир започна на 27 май в Тула и ще завърши в Калининград на 1 декември, като за това време ще бъдат обхванати 45 града в Русия, в това число и в отдалечените северни райони, както и 5 белоруски града.

Във всеки включен в маршрута град светинята ще остане около 4-5 дни.

Организаторът на пренасянето на мощите, ръководителят на фондация „Василий Велики“ Константин Малофеев изрази съжаление, че мощите на светия княз, придобити през 17 в. от Украйна, няма да посетят тази страна. Русия, Украйна и Беларус са страни от един кръщелен купел, но… „Във връзка с това, че се оказа невъзможно гарантирането на тяхната сигурност, светинята няма да може да посети Украйна“, каза Константин Малофеев.

През тази година Руската православна църква и цялата страна празнуват 1000-годишнината от кончината на светия княз Владимир. Честването му е символично – князът е избрал за Русия вярата, и този избор е определил цивилизационния й път, а Русия се е превърнала в отделна цивилизация.

През 1240 г. татарите разрушили в Киев знаменитата, построена още по времето на княз Владимир, Десятинна църква, и мощите му споделили участта на разрушения храм.

През 1635 г. обаче, киевският митрополит Петър Могила открил под руините гробницата на княза. Той успял да извади от нея главата и десницата. Част от главата била положена в храма на Киево-Печорската лавра, а десницата – в знаменития Киевски Софийски събор. Друга част от главата била предадена на Москва на цар Михаил Фьодорович и съхранявана в Успенски събор в Кремъл.

Преди Великата отечествена война скулпторът-антрополог Михаил Герасимов пренесъл мощите от Киев в Ленинград за проучвания. Занимавайки се с „реставрирането“ на облика на княза по останките, той искал да пресъздаде историческия образ на княз Владимир. По време на блокадата обаче, мощите изчезнали безследно. „Московската“ част от тях в съветско време и след него са запазили, както и много реликви, във фондовете на музеите. В конкретния случай това били музеите на Московския Кремъл. През 2010 г. мощите били тържествено предадени на Руската православна църква.