Кобзон: Ненавиждам Евромайдана

Йосиф Кобзон заяви, че изпитва ненавист към украинския Майдан, заради събитията в Киев година назад.

„Майдана зомбира украинците, превърна ги в терористи. Ненавиждам Майдана и всички негови привърженици. На украинците трябва да им се обясни какво е това Европейски съюз, към който те се стремят. Тях просто ги измамиха“, счита цитираният от „Взгляд“ Йосиф Кобзон, народен артист на СССР и Русия, депутат в Думата и пръв зам.-председател на парламентарната комисия по култура. Кралят на руската естрада е роден през 1937 г. в Донецка област, Украйна.

На 10 ноември в Славянск, Донецка област, активисти демонстративно разкъсаха на парчета потрет на Кобзон, скандирайки: „Слава на Украйна!“. Един от участващите в аутодафето предложи на негово място да бъде издигнат портрет на Андрей Макаревич, основател и фронтмен на руската рок-група „Машина на времето“, един от малцината в Русия, осмелил се да осъди анексирането на Крим и изобщо политиката на Москва по отношение на Украйна. Няколко месеца по-рано украински активисти пък счупиха паметната плоча, поставена в чест на Кобзон върху сградата на библиотеката в Славянск.

Вчера Украйна отбеляза изминаването на една година от началото на Майдана като държавен празник – Ден на достойнството и свободата. На 21 ноември 2013 г. демонстрантите се събраха на главния площад в Киев (на украински – майдан) в знак на протест срещу решението на сваления не много след това президент Виктор Янукович да прекрати подготовката за подписване на съглашението за асоцииране на Украйна към ЕС. /БГНЕС