КНДР обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, като предаде специално изявление в ефира на държавната телевизия, съобщи РИА Новости.

„Днес бе извършено първото изпитание на водородно оръжие“, заяви директорът на телевизията. По думите й притежанието на „водородно оръжие е станало историческо събитие“ за Северна Корея. Изявлението е било преведено и излъчено и по южнокорейските телевизионни канали.

Тази сутрин в източната част на Северна Корея е регистрирано земетресение с магнитуд между 4,2 до 5,1 по скалата на Рихтер, причината за което според различни източници е била от „изкуствен характер“, предаде ТАСС.

Трусът е регистриран в 9:30 ч. местно време на север от град Килчжу, където се намира ядреният полигон Точхан-ри.

През последните години КНДР е осъществила три ядрени изпитания: през 2006, 2009 и 2013 г. В отговор Съветът за сигурност на ООН въведе различни санкции по отношение на Пхенян. През последните две години републиката не е провеждала ядрени изпитания, ограничавайки се с изстрелването на балистични ракети в отговор на мащабните военни маневри на Южна Корея и САЩ.

За наличието у КНДР на собствена водородна бомба спомена на 10 декември лидерът на страната Ким Чен Ун. „Ние успяхме да станем ядрена държава, способна да защити независимостта и националното достойнство на нашата родина с мощността на ударите на ядрени и водородни бомби“, заяви той по време на посещение на обновения оръжеен завод в Пхенян. Севернокорейският лидер подчерта още, че „за страната е необходимо да продължи активното развитие на военната промишленост“.