Клаус: Не Русия е причината за случилото се на Майдана

Западът и САЩ провокираха неразрешим конфликт в Украйна, тази страна трябва сама да определи пътя на своето развитие, заяви бившият чешки президент Вацлав Клаус в интервю за националната телевизия.

„Не Русия и не Путин са причината за това, което избухна на Майдана. Ситуацията бе създадена от Западна Европа, от Съединените щати“, каза Клаус. Според него Украйна сама може да реши накъде да се ориентира – на Запад или на Изток.

„Аз казах, не натискайте Украйна, ще я унищожите, ще я сринете. Именно това се случва сега“, посочи бившият чешки президент. Според него разрешаването на украинската криза е в отказа от всякаква чужда намеса в делата на страната. Сега, според Клаус, само гражданите на Украйна трябва да решат как да живеят занапред.

Бившият чешки президент разкритикува позицията на ЕС и САЩ за финансовата помощ за Украйна. По време на посещението си в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън обеща помощ от 50 млн. долара. Според Клаус, тази нищожна сума е едва 0,06% от украинския БВП.

„Това е много смешна помощ. Колко ли струва полетът на вицепрезидента Джо Байдън в Украйна, дали не е приблизително такава сума? Не вярвам, че ще помагат на Украйна“, каза Клаус. Той отбеляза, че не е привърженик на „международното раздаване на пари“.