Китай разреши директни плащания с рубли в град Суйфенхе

В китайския град Суйфенхе, намиращ се в северозападната част на страната, стартира пилотна програма , позволяваща използване на рубли за директни разплащания, с цел увеличаване на граничната търговия с Русия, предаде CRI.

Китайската централна банка е дала официално одобрение на програмата. Действието ще позволи на руснаците, посещаващи Суйфенхе да плащат при хранене, посещение в магазин или използване на таксиметрови услуги с рубли.

„След като Суйфенхе стана първият град използващ рублата в Китай, ние вече можем да правим бизнес използвайки едновременно юани и рубли. Приемаме едновременно и двете валути. Цените са обявени в рубли и юани. Това много улеснява търговията“, заяви Фу Санкун, представител на местния пазар „Кингун“.

„Циркулацията на руската валута в граничния град е резултат от позитивното развитие на двустранната търговия с използването на юани и рубли, вместо американски долари“, заяви заместник-председателят на комитета по монетарна политика към Народната банка на Китай Дзин Мей, цитиран от ТАСС.

Руските експерти също определят тази стъпка като позитивна тенденция.

„Това се случва само тогава, когато населението има доверие към „навлизащата“ валута“. Това, че китайците се съгласяват, че рублата ще е в обръщение в граничната територия, това, естествено не е световна историческа победа, но към него трябва да се отнасяме с уважение и надежда. Защото, разбира се, когато твоята валута пресече границата – това винаги е много полезно. И ако китайците са съгласни да приемат рублите, то и ние трябва да се съгласим да приемаме юани. И едното, и другото ще спомогнат за развитието на търговията“, обясни  финансовият омбудсман Павел Медведев.