Китайския дракон, Руската мечка и краят на американския долар

Дойде време американския долар да освободи място в международните разплащания. Русия и Китай взеха историческото решение да извършват разплащанията помежду си в своите национални валути, вместо с зелените хартийки. Китайските експерти заявяват, че санкциите на Запада срещу Русия само ще ускорят сближаването между Пекин и Москва.

Русия и Китай са твърдо решени да унищожат еднополюсовия модел на американското господство над глобалните дела и процеси. Китай и Русия сключиха две исторически споразумения:

Първо Китай и Русия форсираха завършването на газова сделка за 400 млрд. долара. В идните тридесет години Русия ще доставя газ на Китай, осигурявайки си още един огромен и необятен пазар като китайския и обезпечавайки се в случай, че капризите на Европа и опитите на САЩ да саботира икономическите отношения между Русия и Европа се овенчаят с успех. И второ – тези дни Русия и Китай приеха да търгуват по между си, използвайки само и единствено собствените си национални валути, юанът и рублата, а не както до сега световната резервна валута – американският долар. Това е сериозен удар за САЩ и затъващата в дългове и дефицити американска икономика.

Вице-президента на Асоциацията на регионалните банки на Русия Олег Иванов съобщи че е подготвеното споразумение ще влезе в сила в идните няколко месеца.

„Емитенти на централните банки на двете страни са готови да осъществяват сделки по обмена на рубли в юани и обратно. Това позволява на руските контрагенти, които искат да осъществяват сделки, ползвайки китайски юани да получат по-широки мащаби.„, уточни експерта.

Експанзията на китайския юан в световната финансова система постоянно „удря“ американскяи долар и европейското евро. Китайския юан вече се разпростира в огромен диапазон. Южна Африка, Америка и дори Европа. Китай подписа споразумение с ЦБ на ЕС за суап сделка, според която Европа ще може да разчита на 350 млрд. юана в идните 10 години. Решението отново беше взето във връзка с колапса на американския долар и икономика. Докато в САЩ течаха остри спорове между републиканците и демократите дали тавана на дълга да бъде увеличен за пореден път, за да бъде приет новия бюджет и САЩ да не изпадне във фактически фалит, Европа реши да се подсигури като подписа суап-сделката с Китай. Очевидно, ЕС вижда, че Китай е много по-надежден и потенциална световна икономика номер едно в краткосрочна перспектива, докато САЩ потъва надолу.

Експанзията на китайския юан, създаването на банката на съюза на петте най-развиващи се икономики БРИКс като алтернатива на спекулантите от МВФ и СБ, както и широкото сътрудничество между Китай и Русия са особено болезнени за Съединените щати.

„Става дума за промяна на цялата философия на търговско-икономическите отношения. Не трябва да стои въпроса: „Нямаш долари, значи нищо не може да купиш.“ Този въпрос трябва да бъде премахнат. И това ще направят Русия и Китай“, коментира икономиста Юрий Болдарев.

Китайските анализатори пък са убедени, че санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия тласкат Москва и Пекин към още по-тясно партньорство и обединяването на двете държави срещу световния ред на САЩ. В свой материал Международното радио на Китай авторите наричат енергийния пакт между Русия и Китай „най-голямото оръжие срещу американските санкции срещу Русия“.

И китайците и руснаците вече разбраха, че за да бъде надвит долара трябва да бъдат единни както никога, въпреки че Белия дом ще направи всичко възможно, за да разруши добрите отношения между тях и да саботира желанието им да търгуват, разплащайки се с националните си валути. Световното господство на долара е препядствие както за Китай, така и за Русия, което те могат да преодолеят само с общи усилия.

/alterinformation/

______________________________________

използвани източници: „Континенталист“, „Международно радио Китай“