Китайска армия ще марширува на Червения площад

Представителна част от 112 китайски военни ще вземат участие в парада на 9 май на Червения площад по случай 70-годишнината от победата във Великата отечествена война, обяви представител на Министерството на отбраната на Китай Ген Яншен, съобщава агенция „Синхуа“, цитирана от ТАСС.

Поделението на почетния караул, което се състои от три вида войски на Народноосвободителната армия на Китай, е тръгнало на 25 май към Москва, за да участва в предстоящия парад. През дните до 9 май китайските военни са преминали през тренировка за актуализация и през съвместна тренировка с руските си колеги. На 9 май представителната част на китайската армия ще вземе участие във военния парад и церемониалния марш, които ще преминат през Червения площад.

„Превръщайки се в два основни фронта в Азия и Европа по време на Втората световна война, Китай и Русия дадоха исторически важен принос за победата над фашизма и обявяването на мира. През тази година се отбелязва 70-годишнината от победата в световната антифашистка война, Китай полага съвместни усилия заедно с международната общност, включително и с Русия, за да защити историческата справедливост и изводите от Втората световна война и гарантирането на мира, стабилността и благоденствието в света“, се казва в съобщението на „Синхуа“.