Ким почете съветски войник, спасил дядо му от атентат

Посланикът на Корейската народнодемократична република в Русия Ким Ин Чже посети Новосибирска област, за да почете паметта на съветския войник Яков Новиченко, спасил севернокорейския лидер Ким Ир Сен, като предотвратил покушение срещу него през 1946 г., съобщи ИТАР-ТАСС.

„За подвига на Новиченко знаят всички корейци – от най-малките деца до възрастните. Сега, когато той вече не е между нас, нашата любов продължава и спрямо неговото семейство“, каза посланикът.

Той положи на гроба му венец лично от днешния лидер на КНДР Ким Чен Ун – внук на Ким Ир Сен, и участва в митинг пред дома на Новиченко в село Травное в Новосибирска област. Тържествено бе открита и мемориална плоча в памет на героя, чието име носи и местното училище.

Яков Новиченко е участник в редиците на съветските войски, освобождавали Корея от японска окупация през Втората световна война. На 1 март 1946 г. на митинг в Пхенян той предотвратил покушение срещу Ким Ир Сен, като покрил с тялото си граната, хвърлена от неизвестен по трибуната.

Новиченко получил много и тежки травми, загубил част от лявата си ръка и едното око, но останал жив. След демобилизацията той се върнал в родното си село, където и починал пред 1994 г., пише БТА.