Киеза: Със санкциите срещу Русия САЩ нанесоха мощен удар върху икономиката на ЕС

Евросъюзът взе решение да удължи санкциите срещу Русия под натиска на САЩ и в разрез със собствените си интереси, заявил бившият член на Европарламента, италианският журналист Джулето Киеза в интервю за Sputnik, предаде РИА Новости.

„Те се държат като васали, подчиняващи се на заповедите на САЩ. Европейските лидери не са свободни, не могат да вземат самостоятелни решения, съответстващи на техните интереси”, счита Киеза.

Независимо че решението за антируските мерки е прието единодушно, „това не означава, че европейците са съгласни с поведението на САЩ”. По-скоро продължаването на санкциите стана в резултат на „твърд и мощен натиск” от страна на Вашингтон, счита италианският журналист.

Санкциите могат да нанесат чувствителен удар върху икономиката на Русия, обаче те по най-жесток начин ще навредят и на икономиките на европейските държави. Според информация от медиите, щетите за ЕС са около 100 млрд. евро годишно, напомня Киеза.

„Това означава, че операцията на САЩ има двоен смисъл. Той се заключава в това, че се създава ситуация, когато Европа не може да действа самостоятелно и без риск. От Америка излиза необичайна агресия, която е насочена в едно и също време против съюзниците и против главния враг“, заяви бившият член на Европарламента.

При това, според Джулето Киеза, е малко вероятно, че санкциите ще действат така, както би желал Вашингтон. Банки, бизнесмени и големи компании искат да сътрудничат с Русия и ще се стремят към това, без да се съобразяват с ограниченията. Заедно с това САЩ на фона на сблъскването с РФ „ще реагират много твърдо” на действията на европейските страни, „които не искат да им се подчиняват”.