В Украйна създават център за изследването на проблемите, свързани с Руската федерация

В Украйна създават център за изследването на проблемите, свързани с Руската федерация, пише „Независимая газета“. Новата структура ще разработва препоръки за властите – как да се градят отношенията с Русия във всяка отделна сфера, съобщава Руски Дневник.

Ръководителят на Института за стратегически изследвания „Нова Украйна“ Андрей Ермолаев смята, че източник на много проблеми е неосведомеността. „Научно-експертните кръгове, интелектуалният елит на практика не знаят какво се случва в съседната държава през последните две десетилетия – не разбират същността на процесите в обществото, в политиката, икономиката“. Той смята, че украинските учени и експерти трябва да търсят път за диалог с руските кръгове, отворени за честни разговори. Към момента властта се нуждае от препоръки за тактиката на действие, допълва източникът на вестника.

„В момента има затишие, но ще видим какво ще се случи след местните избори, ако резултатите от тях не устроят руската страна. Това трябва да се прогнозира. Конфликтът в Донбас не е уреден и не е замразен – той само временно е прекратен. Как да се действа по-нататък, за какво да се готвим, какви сценарии за развитието на ситуацията да се отнесат за преговори – всичко това трябва да бъде анализирано от специалисти“.