Киев разреши разполагането в Украйна на чуждо оръжие за масово поразяване

Украинският парламент внесе промени в закона „За реда на допускане и условията на пребиваване на подразделения на въоръжените сили на други държави на територията на Украйна“.

Съответният законопроект № 2953 е бил подкрепен от 240 народни депутати при необходимите 226. По този начин Върховната рада разреши допускането на чужди въоръжени контингенти в Украйна „за поддържане на мира и сигурността“.

Съгласно внесените промени целта на пребиваването на чуждите въоръжени сили в Украйна може да бъде „предоставянето на Украйна по нейна молба на помощ във вид на провеждане на нейна територия на международна операция за поддържане на мира и сигурността въз основа на решение на ООН или ЕС“.

При това документът разрешава допускането в Украйна на чужди подразделения с потенциални носители на ядрено оръжие или други видове оръжие за масово поразяване за краткосрочно разполагане.

Едновременно с това украинският парламент забрани допускането в Украйна на военни подразделения на държави, проявяващи срещу нея въоръжена агресия.

Припомняме, че през май украинският премиер Арсений Яценюк поиска от парламента да разреши законодателно въпроса за допускането в Украйна на чужди военни подразделения, осъществяващи операции за поддържане на мира и сигурността въз основа на решения на ООН или ЕС.