Киев против федерализацията заради НАТО

Противодействието на днешната украинска власт на идеята за федерализация се обяснява със стремежа да не се допускат препятствия по пътя на сближаването на Украйна с НАТО и САЩ, заяви американският политолог, председател на Института по политическа икономика и един от съавторите на „Рейгъномиката” Пол Крейг Робъртс, предаде РИА Новости.

Според Робъртс, властта в Киев е против федерализацията, за да „не даде на частите от такава федерация възможността да възрази срещу присъединяването на Украйна в ЕС и НАТО и да се противопостави на американските военни бази в Украйна”.

Източните части на Украйна, предполага експертът, ще бъдат принудени да се върнат към Русия или тяхното население ще бъде подтиснато.

При днешното управление на Украйна, което, според политологът, е било свързано с Вашингтон, „демокрацията няма да се толерира”. „Гласуване, може би, но не и демокрация”, подчерта още Робъртс.

Днес Украйна е извънблокова държава, това е написано в законодателството. Както по-рано германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, в днешно време въпросът за влизането на Украйна в НАТО вече не е на дневен ред, а самата страна не отговаря на изискванията за присъединяване към алианса. Според изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк, сега украинските власти не разглеждат въпроса за членството на страната в НАТО, а става дума за сътрудничество с военния алианс с цел модернизация на армията.