Киев продължава да строи стена с Москва, макар да не контролира 409 км от границата с Русия

Украинските власти продължават да укрепват границите си, но украинските граничари нямат контрол върху 409 км навътре в Украйна от границата с Русия. Това заяви пред журналисти ръководителят на Държавната гранична служба на Украйна Виктор Назаренко, цитиран от РИА Новости.

Той съобщи, че на границата с Русия „има повече от 140 км противотанкови ровове, 1030 км контролни  ленти, 16 бункера, 18 траншеи, 56 контролни пункта и блок-постове“.

Украйна продължава да развива програмата по създаване на комплекс от инженерни съоръжения на границата с Русия, наречена „Стена“, каза още Назаренко. „Към днешна дата са финансирани 36 процента от проекта“, уточни той.

През септември тези година украинското правителство утвърди проекта „Стена“, който ще представлява ров с ширина минимум 4 метра и дълбочина 2, като ще има също така системи за оптично-електронно наблюдение, кули и други съоръжения, които ще препятстват основно преминаването на превозни средства. Предвидено е на морската граница пък да се въведе пълно оптико-електронно наблюдение.

Границата между Украйна и Русия е с обща дължина 2295 километра.