Киев представи възмутителен отчет за трагедията в Одеса

Комисията в украинския парламент, която разследва причините за гибелта на 48 души в Одеса на 2 май, заяви, че местните експерти не могат да направят обективни заключения заради липсата на съвременно оборудване, предаде Интерфакс.

Това е изводът на членовете на временната следствена комисия във Върховната Рада, формирана за разследване на смъртта на загинали граждани на Одеса, Мариупол и други градове в Луганска и Донецка области. Проектът на отчета на комисията е внесен за разглеждане в парламента.

В рамките на дейността на комисията са били назначени 85 съдебномедицински и 160 други експертизи. В документа се казва, че наличието на токсични вещества в организма на загиналите в Дома на профсъюзите в Одеса може да се определи само с помощта на международни експерти. Една от версиите за причината за смъртта на близо 50 души (според официални данни) в Одеса бе именно отравяне с хлороформ.

Напомняме, на 5 септември стана известно, че Комисията за разследване на пожара в Дома на профсъюзите в Одеса, прекрати работата си, съобщи ИТАР-ТАСС.

За разпускането на комисията съобщи нейният председател Григорий Елур. По думите му, разследването се провежда от Главната прокуратура на Украйна и МВР, които са извън контрола на депутатите от комисията.

„Неколкото проведени заседания с участието на „второстепенни лица“ са завършвали с повтаряща се и непълна информация за случая. Наличните материали ще бъдат изпратени в следствената комисия на Върховната рада. Планира се обръщение към президента и правителството на Украйна за неудовлетворение от разследването“, се казва в съобщението, публикувано на сайта на областния съвет в Одеса.

Украинските власти не желаят да разследват трагедията в Одеса на 2 май. Това заяви пред журналисти в началото на август бившият губернатор на Одеска област Николай Скорик.

На 2 май 2014 година в Дома на профсъюзите са били затворени десетки хора, като представителите на пронацистките „Десен сектор“ и самоотбраната на Майдана са подпалили сградата. Преди това, екстремистите унищожили палатковия лагер на Куликово Поле (пред Дома на профсъюзите), където по-рано привържениците на федерализацията са събирали подписи за провеждане на референдум.

В горящата сграда са били блокирани десетки привърженици на федерализацията и случайни хора. Според официални данни, в онази вечер в сградата са изгорели живи 48 души, а над 200 са били ранени. Но, според неофициалните данни – загиналите и ранените са много повече, като голяма част от тях са били убити от пронацистките екстремисти. Доказателствата от чудовищното престъпление бяха бързо унищожени – в сградата буквално след 2 дни от трагедията започна капитален ремонт…