Киев постави ултиматум на Донбас

Говорителят на силовата спецоперация, провеждана от киевските власти в Донбас Владислав Сельозни обяви, че на опълченците в Донецк е поставен нов ултиматум. Или ще се предадат, или ще бъдат унищожени с високоточни оръжия, предаде ИТАР-ТАСС.

Представителят на президиума на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че сега опълченците ще се прегрупират и ще преминат към активни действия. Той съобщи, че броят на жертвите от силовата операция в Донецк може да достигне до 100 човека, като сред тях „от 20 до 50 мирни жителя”. Според данни на руски медии, броят на убитите е над 150 човека.

Както съобщи телевизия „Россия 24”, и двете страни, и Киев, и Донецк са приели решение за създаването на коридор, по който жителите на Донецк да напуснат града.

В Донецк и Славянск разпространиха съобщения за необходимостта от създаването на бомбоубежища в случай на активни въоръжени сблъсъци и бомбардировки.

В центъра на Донецк е относително спокойно, но много заведения не работят, а общественият транспорт  се движи в зависимост от обстоятелствата.