Киев подготвя блицкриг в Крим

„Десен сектор“ и татарите са включени в плана за партизанска война на полуострова

Успоредно с военната операция в Донбас украинският президент Петро Порошенко подготвя блицкриг в Крим, писа московският в. „Независимая газета“.

На територията на Херсонска област, която ще е основен плацдарм за светкавичната атака над полуострова, е обявена пълна мобилизация на всички мъже до 35-годишна възраст.

Едновременно с това на границата на Крим с континента армията копае окопи и изгражда укрепителни съоръжения, твърди информиран източник от Министерството на отбраната на Русия.

Според него „задачата на Киев е, без да чака резултат от сраженията в югоизточната част на страната, да разгърне въоръжен конфликт на територията на полуострова“.

Целта е в сраженията да бъдат въвлечени и кримските татари, които са против анексирането на територията от Москва.

Миналата седмица новият военен министър на Украйна Валерий Гелетей се зарече да организира парад на победата в украински Севастопол.

Експерти предупреждават, че евентуалното нападение може да бъде подкрепено от партизански батальони на националистическия „Десен сектор“.

Тези хора ще бъдат представени като местно население, което се бори за отделянето на Крим от Русия. Според вестника властта в Киев може да се опита да си осигури и подкрепа от НАТО и САЩ за осъществяването на плана.

Наскоро и руският външен министър Сергей Лавров не изключи вероятността подобни идеи да се обсъждат в някои украински кръгове.

В отговор на журналистически въпрос за евентуално въоръжено нападение в Крим министърът заяви: „Никого не съветвам да прави това. Имаме Доктрина за националната сигурност, която ясно предписва действията, които ще бъдат предприети в този случай.

в. „Преса“