Киев пилеел парите на Запада

Финансирането от чужбина отивало за купуване на гласове

Западът не може да контролира къде отиват средствата, отпуснати за финансово стабилизиране на Украйна, писа в. „Вашингтон пост“. „Парите просто потъват някъде. Без да започне реформи, страната ще банкрутира още догодина“, прогнозира главният икономист от Института за глобално развитие във Вашингтон Ричард Ран.

През април Международният валутен фонд отпусна на Киев кредит от 17 млрд. долара при условие, че властите ще осъществят сериозни икономически реформи и ще преборят корупцията. Не стана ясно обаче къде отидоха тези пари, подчертава изданието.

Според експерти голяма част от сумата е била похарчена за купуване на гласове и за корупционни схеми. Войната с проруските бунтовници в Донбас е най-редовното извинение за безумните харчове на властта, отбелязва „Вашингтон пост“. Истината е, че Киев харчи по-малко от 1% от брутния си вътрешен продукт за военни цели. За сравнение САЩ отделят доста по-солидно перо в тази сфера – 3,5% от БВП, а Русия – 4,1% от БВП. За да подпомогнат издъхващата армия, обикновени граждани пращат дрехи и храна на войниците на фронта. Олигарси и бизнесмени отделят средства за купуването на оръжие и екипировка.

По официални данни валутните резерви на Украйна в злато в момента са около 10 млрд. долара, като постоянно се топят. Каквато и външна помощ да получава Киев, без вътрешна мотивация и политическа мъдрост икономиката няма да се подобри, заключава вестникът./в. Преса