Киев оттегли подписа си от документа за линията на разделяне в Донбас

Киев без обяснение на причините оттегли подписа на своя представител генерал Юрий Думански от документа за линията, разделяща опълчението и украйнските сили в източната част на Украйна. Това заяви вицепремиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Андрей Пургин.

„Бе съгласувана линия за разделяне на противоположните сили. Но Киев без обяснение оттегли подписа на своя представител генерал Юрий Думански от съответния документ“, заяви Пургин пред журналисти.

Съгласно Минските договорености Новорусия и украинските военни трябва да определят линия на съприкосновение, около която да създадат 30-километрова зона за сигурност.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните в рамките на 2-3 дни ще приключат работата по определянето на линията за съприкосновение, след което ще започне оттеглянето на тежката артилерия от зоната за сигурност.

Съдейки по всичко обаче, киевската хунта не се отказва от плановете си да разпокъса Новорусия. Вчера украинският президент Петро Порошенко заяви, че не се съмнява в победата във „Великата Отечествена война от 2014 г.“. Тези думи доказват, че киевските власти имат намерение да продължат атаките си срещу Новорусия най-малко до края на годината.