Киев отменя парада на Победата – Лвов провежда нацистко шествие

По случай годишнината от създаването на нацистката дивизия към СС „Галичин“ (доброволчески отряди към немската армия през 1940-те), в Лвов на 28 април се състоя марш на привържениците на нацистката идеология на Степан Бандера. Инициатори на марша са представители на неонацистката организация „Родна земя“ и нацисткото Студентско братство „Степан Бандера“, съобщи РИА Новости, позовавайки се на украински медии. 
Към шествието се присъединили и рокери с украинска националистическа символика. Общо на марша се събрали около 500 души. При това лицата, служещи някога в дивизията на СС „Галичин“ не са участвали в мероприятието.

Киев отменя парада на Победата - в Лвов се проведе нацистко шествие

В хода на Нюрнгбергския процес всички лица, които официално са били приети за членове на нацисткото СС, са признати за военни престъпници, а самата организация е била забранена като преследваща престъпни цели.

Отбелязва се, че маршът се е състоял въпреки настоятелната молба на Лвовската градска администрация да бъдат отказани всякакви паметни мероприятия тази година. Въпреки че, организаторите на марша са заявили, че акцията ще бъде проведена с мълчание, нейните участници все пак скандирали лозунгите: „Дивизия на героите на СС „Галичин“, „Ние сме лвовчани – най-силни сме!“, „Слава на нацията – смърт на враговете!“, „Бандера, Шухевич – герои на Украйна!“ Отбелязва се също, че скандирането на лозунгите не харесало на много от жителите на Лвов.
Относно това, че повечето от участниците в марша са били с черни маски, един от участниците пояснил, че те крият лицата си от съображения за сигурност, тъй като били проследявани от „специалните служби“.

Напомняме, че дивизията СС „Галичин“ е военно формирование, събрано от украински доброволци в период на Втората световна война, когато е била създадена Западна Украйна с разрешение на германски окупационни власти. За юбилейна дата от основаването на дивизията „Галичин“ се смята 28 април 1943 г. През лятото на 1944 година Съветската Червена армия разгромява тази дивизия до украинския град Броди.

Същевременно, градската администрация на Киев отмени парада на Победата по случай 69-годишнината от Победата във Великата Отечествена война на 9 май (Втората световна война). Вместо парада, новите киевски власти планират да организират културни мероприятия за ветераните, като концерт в Двореца на културата „Украйна“, а вечерта се предвиждат празнични фойерверки.

Напомняме, че според исторически данни, по време на военни действия на територията на Украйна във Втората световна война са загинали около 3 милиона съветски воини, над 2 милиона украинци са били извозени и заточени в концлагери за принудителен труд в Германия през целия период на фашистката окупация. На територията на Украйна са били напълно или частично разрушени над 700 града и 28 хиляди села, около 10 милиона украинци са останали без покрив над главата си, а също били унищожени над 16 хиляди промишлени предприятия…