Киев обвини опълченците в използване на „Чебурашки“

Говорителят на Украинската Служба за национална сигурност (СНБО) Андрей Лисенко в ефира на телевизия „112 Украйна“ нарече руската тежка огнехвъргачна система „Буратино“ „Чебурашка“, като при това обвини опълченците, че са използвали това оръжие в боевете в източната част на страната, предаде ТВ „Звезда“.

„Това е специална установка на базата на танка Т-72, от който се изстрелват снаряди, и те не просто се взривяват, а запалват местността с ефекта на запалване на кислород и въздух, тоест това се нарича огнемет“, продължи да демонстрира дълбоките си познания в областта на военната техника Лисенко.

На финал високопоставеният украински военен обвини Русия в това, че доставя „Чебурашка“ на опълченците, като заяви, че „в Украйна няма такова оръжие“.

Русия многократно отрече обвиненията от страна на Украйна в това, че предоставя военна помощ на опълченците в самопровъзгласилите се републики. Киев не разполага с никакви доказателства, с които да докаже твърденията си.

Съдейки по всичко, представителят на силовото ведомство на Украйна съвсем се е заплел в света на приказните герои. По всяка вероятност тук той е имал предвид не „Чебурашка“, а тежката огнехвъргачна система (ТОС) „Буратино“.

ТОС „Буратино“ изглежда като основен боен танк Т-72, чиято кула е заменена с пакет от самонасочващи се 30 ракети. Всяка ракета е с калибър 220 мм. и е снабдена с ОДБЧ (обемно детонираща бойна част). За разлика от ракетите за залпов огън, по-голямата част от дължината на реактивния снаряд на ТОС заема бойната част, а не двигателят. И затова няма нужда да се стреля на далечина 10 км. В зависимост от модификацията на ракетата далечината на стрелба достига от 2,700 метра до 3,500 метра. Установката за изстрелване е разположена на въртяща се платформа. Екипажът извършва прицелване използвайки лазерен далекомер и балистичен изчислител, осигуряващи приемлива точност на стрелбата.