Киев наруши Великденското примирие

Провокацията от тази нощ в източния украински град Славянск, свидетелства за нежеланието на властите в Киев да разоръжат националистите и екстремистите, заяви днес външното министерство в Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

В съобщението на сайта на ведомството, се казва, че в нощта срещу 20 април е било нарушено Великденското примирие и след нападение на бойци от украинския „Десен сектор“ са загинали невинни граждани.

„Руската страна е възмутена от тази провокация, която свидетелства за нежеланието на киевските власти да обуздаят и разоръжат националистите и екстремистите“, пише в документа.

ИТАР-ТАСС цитира неназован източник от руското външно министерство, според когото Русия настоява украинската страна да изпълнява ангажиментите си за деескалация на напрежението в Югоизточна Украйна, поети на срещата в Женева на 17 април.

По-рано днес руският тв канал „Россия 24“ съобщи, че трима жители на Славянск са били застреляни при нападение на неизвестни лица срещу контролен пункт край града. Според телевизията притеклите се на помощ местни „сили за самоотбрана“ убили двама от нападателите, а в колите им открили отличителни знаци на „Десния сектор“ и голямо количество оръжие. Нападателите са крайни украински националисти, застреляли един опълченец веднага след пристигането си с коли до контролния пункт и после още двама в започналата престрелка.