Киев моли кредиторите за пари за руски газ

„Газпром” врътна газовия кран на Украйна, но тя краде от транзита за Западна Европа

Правителството на Украйна тази седмица ще води в Киев преговори с ЕБРР, Европейската инвестиционна банка и с МВФ за финансова помощ за закупуване на необходимото количество газ в подземните газови хранилища за следващия есенно-зимен период за собствени нужди и гарантиране на надеждния транзит към ЕС.

Тристранните преговори на 30 юни във Виена с участието на РФ, Украйна и Еврокомисията за доставка на газ за Киев завършиха без резултат. Украйна отказа да подпише споразумението за третото тримесечие на годината, защото Русия и предлага малка отстъпка. Така „Газпром” вече не доставя газ за Украйна, но украинците крадат от транзита за Западна Европа.

Украйна разчита да проведе нова тристранна среща относно газа още през юли, като се надява споразумението да бъде постигнато преди края на септември.

От министерството на енергетиката заявяват, че Украйна може да преживее зимата и с по-малки запаси като миналата година, когато зимата беше сравнително мека. Дотогава в подземните хранилища ще натрупват газ от собствени източници и за сметка на реверса от ЕС.

Киев констатира и друг сериозен проблем – дефицит в бюджета на „Нафтогаз Украйна” за купуване на газ. Експертите не изключват, че ако Киев не намери пари за пълнене на хранилищата, ще мръзнат или украинците, или Австрия, Северна Италия и Балканите, които получават газ през Украйна./БЛИЦ