Киев иска да раздели жителите на Крим на три вида

Киевските власти предлагат жителите на Крим да бъдат разделени на групи, за да може по-късно, след „връщането“ на полуострова, да бъдат наказани „предателите“. Това заяви бившият народен депутат и бивш ръководител на кримската областна организация ВО „Баткивщина“, Андрей Сенченко, предаде телевизия „Звезда“.

„Възниква въпросът: ще има ли някакви последствия, ще започнат ли репресии и т.н. Трябва много точно да се раздели кримското общество на различни групи. Трябва точно да се каже – ето, тези групи, да допуснем, прокурори, служители на реда, които са предали страната си, – тях ги чакат съд и наказание в съответствие с Наказателния кодекс“, каза той.

„Втората категория – това са кримските колаборационисти, тези, които са участвали в избирателните комисии на референдума или на изборите. Тези хора трябва да преминат през специална процедура на лустрация. На тях трябва да им бъде отнето правото на държавна служба до края на живота им, както и правото да избират и да бъдат избирани“, допълни Сенченко.

„А всичко останало… Трябва сто пъти да повтаряме чрез президента, че никаква отговорност за това, че хората са получили това окупационно удостоверение под названието руски паспорт, не може да има“, каза още бившият депутат.