Киев засекрети разследването на трагедията в Одеса

Жителите на Одеса искат да бъдат обявени данните от разследването на трагичните събития през май 2014 г. Съдът отказа да разкрие резултатите от съдебната медицинска експертиза, изясняващи причината за смъртта на хората. Иск бе подаден от местни журналисти.

Съдът в Одеса реши да скрие резултатите от съдебно-медицинската експертиза, от които става ясна причината за смъртта на 48 души в Дома на профсъюзите на 2 май 2014 г. За отказа за обнародване на документа бе изтъкната формална причина: това можело да повлияе на хода на следствието.

Само че никакъв ход в официалното разследване няма, убедени са представители на украинското обединение „Бородьба“. Алексей Албу смята, че властите правят всичко възможно, за да представят масовото убийство като случайно стечение на обстоятелствата.

„При оповестяването на причините ще се разруши официалният украински мит, разказващ за това, как хората сами са се запалили, че ги е нападнала възмутена тълпа от фенове, защото са я довели проруски активисти. А ще стане ясна истинската картина на нещата, че това е било планирано масово убийство за сплашване на жителите на Одеса, че хората там не са изгорели, а са били разстрелвани, клани и задушавани“, пояснява Алексей Алба от „Бородьба“.

Тогава ще стане ясно, че участниците в антимайдана са били доубивани, когато са скачали от прозорците. На кадрите от видеозаписите се вижда, как мъж със сива тениска и дънки е изведен встрани. Той куца, но все пак може да ходи с краката си. На следващата снимка се вижда, че той е пребит, с лице, изкривено от ужас и болка, и със счупени ръце.

Това е Вячеслав Маркин – депутат от областния съвет. Според версията на следствието, той се е пребил, когато е скачал от горящата сграда.

Друго доказателство е снимка, на която се вижда как 17-годишният Вадим Попура с оранжева строителна каска на главата се измъква от пламъците на опожарения Дом на профсъюзите.

На следващата снимка става ясно какво е направила на момчето разярената тълпа.

„Властите, очевидно, имат какво да крият. Ние примерно имаме представа, за какво може да става дума. Например, смъртта на Кушнарев, депутат от Върховната рада Андрей Гончаренко се снимал на фона на загиналия в Дома на профсъюзите. На роднините е съобщено, че е загинал от отравяне с въглероден окис. На снимката обаче, добре се вижда кървавата следа“, отбелязва координаторът на „Комитета 2 май“ Александър Василиев.

От Върховната рада е била създадена комисия за разследване на обстоятелствата около трагедията , но не са й били предоставени видеоматериалите, заснети от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и от служителите на органите на реда. Измина почти година от трагедията, но нито ръководството на украинското министерство на  вътрешните работи, нито началникът на СБУ са се отчели за действията, предприети от техните служители на 2 май.

„Провежда се саботаж на следствието. Властите не са заинтересовани в разследването на обстоятелствата около тази трагедия и правят всичко възможно да скрият фактите. Виждаме, че започват да загиват ключови свидетели. Такива като Николай Волков, който загина по време на марша в Харков. Много от тези, които участваха в клането, загинаха в зоната на АТО“, разказва Алексей Алба.

Досега не е публикуван официален списък на загиналите. Има само списък, съставен от обществените организации при разпит на роднини на жертвите.

От ООН също смятат, че разследването на трагедията в Одеса е вяло и безрезултатно.

„Прогресът в отчетите по разследването на тези дела е много малък. Но тези разследвания трябва да бъдат приоритетни, да се извършват бързо и безпристрастно, тъй като имат решаващо значение за осигуряването на доверие към правосъдната система на Украйна“, заяви помощникът на генералния секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович.

Това изказване той направи през декември 2014 г. по време на посещението си в Киев.

Сега перспективите за обективно разследване на тази трагедия, според инициативната група, чийто иск за разкриване на информацията бе отхвърлен, станаха още по-неясни и мъгливи.

Според официалните данни, в Дома на профсъюзите са загинали 48 души, но свидетели твърдят, че броят на загиналите е над 200.