Киев започва по-често да обстрелва Новорусия

Властите в Донецка народна република отбелязват увеличаване на интензивността на обстрела от страна на украинските военни, в резултат на което от момента на обявяването на примирието са загинали трима души. Това заяви в четвъртък заместник-командващият щаба на опълчението на ДНР Едуард Басурин.

По негови думи, „за две денонощия са регистрирани 74 нарушения, трима опълченци са загинали, а петима са ранени“. „Интензивността на обстрела не намалява, а се увеличава, за цялото време (от началото на примирието) са загинали трима, осем са ранени, като трима от тях са мирни жители“, каза той, като уточни, че при обстрела са използвани миномети и бронирана техника.

В същото време в Харков по заповед на Киев се правят огромни окопи. Както обясняват местните власти, това се прави с цел да се удържи врага – според тях Русия крои планове да нахлуе. Атаката била планирана да бъде извършена съвсем скоро – или на Великден, или на 9 май. За въображаемата война в Украйна се готвят с размах: две линии за отбрана вече са готови, в момента се подготвя трета. Местните медии съобщават, че там ще бъдат разположени огневите позиции на украинската армия, които да удържат хипотетичния противник. Между другото, със същите окопи смятат да обградят и Новорусия. Киев открито се готви за настъпателна операция.

Някои политици предполагат, че новите окопи могат да се окажат и начало на навлизането на инфраструктури на НАТО на границата с Русия.