Киев заплаши да разоръжи „Десен сектор“ със сила

Конфликтът във вътрешността на силовите структури на киевската хунта нараства. От украинското министерство на отбраната заявиха, че бойците от „Десен сектор“, които откажат са постъпят във Въоръжените сили на страната, ще бъдат разоръжени принудително, пише украинското издание „Вести“.

Властите в Украйна оповестиха, че представителите на всички доброволчески батальони трябва да влязат в състава на Въоръжените сили или Националната гвардия. Министерството на отбраната провежда за тази цел преговори с въоръжените подразделения, и по-точно с „Десен сектор“. Ако доброволците откажат да се подчинят, те ще бъдат разоръжени и преведени на гражданска служба.

„Ако се съпротивляват, ще се наложи да отговарят пред закона. Съгласно закон 263 от НК на Украйна, „носенето на оръжие и боеприпаси без предвиденото от закона разрешение“ предвижда наказание до седем години лишаване от свобода“, цитира „Вести“ свой източник във военното ведомство.

Лидерът на екстремистите Дмитрий Ярош засега няма намерение да отговаря на изискванията. Той заяви, че учебният център на украинските радикали ще остане полигона в Десна, въпреки че организацията предварително е била предупредена за ремонтите на сградите в учебния център, извършвани с цел по-късно там да бъдат обучавани войниците от ВСУ, се казва още в статията.

Представителите на „Десен сектор“ смятат, че срещу тях се води политическа кампания, и намекват, че изискванията на сегашните украински власти могат да имат за тях самите „печални последствия“, пише „Вести“.

По-рано украинските власти приеха решение, според което всички доброволчески батальони трябва официално да влязат в състава на въоръжените сили или Националната гвардия. Украинският министър на отбраната Степан Полторак заяви, че подразделенията, участващи в спецоперацията в югоизточната част на страната, са преведени в състава на армията и в Донбас вече няма никакви доброволчески обединения.