Киев загуби близо 400 военни в боевете край Мариинка

Лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко заяви, че в боевете в района на Мариинка в източната част на Украйна са убити близо 400 украински военни и са унищожени 60 единици техника.

„Според нашите оценки, украинските военни са претърпели загуба от 400 убити и хиляда ранени“, заяви той в четвъртък пред журналисти, като добави, че опълченците са унищожили близо 60 единици военна техника на украинската армия.

По-рано украинските военни заявиха, че опълченците през нощта срещу сряда са атакували позициите им в района на Мариинка и Красногоровка край Донецк, а военните са отблъсквали атаката. Властите в ДНР нарекоха обвиненията на Киев спекулация. По думите на представителя на Народния съвет на републиката Андрей Пургин, Мариинка и Красногоровка са населените места, от които украинската армия обстрелва жилищните квартали в Донецк. Ръководителят на министерството на отбраната на ДНР Владимир Кононов заяви, че украинските военни в сряда за открили стрелба по всички линии на фронта. Под огъня на военните се озовали няколко града. Артилерийски удар е бил нанесен и на Петровски квартал в Донецк. ДНР счита действията на украинската армия за опит за провал на Минските споразумения, отбеляза още Кононов.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че опълченците са взели в плен военнослужещ от ВСУ, който ще разкаже какво се е случило в Мариинка.

„Ние взехме в плен един от украинските военни, разузнавач. Днес той ще даде интервю и ще разкаже какво се е случило в Мариинка“, каза той пред журналисти.

„Срещите в Минск се озоваха в задънена улица, в безизходица, но аз не искам да се пролива кръвта на мирните жители, затова ще продължим опитите за установяването на диалог. Украйна не спазва споразумението, за нея Минск е прикритие за превъоръжаване и подсилване на армията. Какво ще се случи по-нататък ще покаже поредната среща“, каза още той.

По-рано в петък ръководството на ДНР заяви, че украинската армия е върнала на бойните позиции тежкото въоръжение, оттеглено след подписването на Минските споразумения.

Официалният представител на администрацията на украинския президент по въпросите за специалната операция в Донбас Андрей Лисенко потвърди, че украинските военни са приведени в повишена бойна готовност на линията на съприкосновение в Донбас.