Москва: Киев бездейства с разследването на крушението на Боинг 777

Киев бездейства за формирането на международната комисия за разследване на причините на катастрофата на малайзийския боинг в източна Украйна, заяви заместник-ръководителят на Министерството на отбраната на Русия Анатоли Антонов в интервю за тв канал «Россия 24».

„Какви са причините за бездействието на украинските власти за формирането на международната комисия? Кога тази международна комисия ще започне да действа? Това го очаква цялото международно общество“, подчерта Антонов.

Той отбеляза, че срещу Русия вече няколко месеца се води информационна война от страна на Запада.

„Събужда удивление и горчивина онова, че някои хора зад граница се опитват да се възползват от тази ситуация… още днес да кажат кой е виновен за инцидента. Ние чуваме, че виновните са Руската Федерация, Въоръжените сили на Русия или опълченците в източна Украйна. Всичко онова, което се говори днес по този повод много прилича на продължение на информационната война, която вече месеци продължава срещу Русия“, каза Антонов.

„Бихме искали да зададем 10 въпроса на Въоръжените сили на Украйна. Отговорите на тези въпроси ще позволят на всички нас, не само на Русия, но и на целия свят, да отговорят на главния въпрос: Какво се случи в небето над Украйна и какво трябва да направим, за да не се повтори повече подобно нещо?“, отбеляза той, като поясни, че Украйна трябва да съобщи подробности за използването на своите ПВО системи „Бук“ в деня на крушението на Boeing 777.

Киев трябва да отговори на въпроса защо украинските авиодиспечерите са допуснали отклонение на маршрута на малайзийския боинг, който се разби в източната част на страната, каза заместник-ръководителят на Министерството отбраната Анатолий Антонов.

„Защо украинските авиодиспечери са допуснали отклонение на самолета на север, към зоната на т.нар. антитерористична операция, която Киев провежда срещу народа в югоизточната част на страната. Защо въздушното пространство над района не беше напълно затворено за граждански самолети?“, попита той.

По-рано Международния авиационен комитет заяви, че е необходимо да се създаде комисия в източна Украйна под егидата на Международната организация на гражданска авиация (ICAO) и да й бъдат предоставени «черните кутии».