Киевските власти се възползват от примирието, за да съберат сили и да разгромят Новорусия през пролетта

През изминалото денонощие украинските военни седем пъти нарушиха режима на тишина. Това съобщи в сряда заместник-председателят на Народния съвет на ДНР Денис Пушилин пред  Донецката новинарска агенция.

„Украинските въоръжени сили седем пъти откриха огън срещу нас”, заяви той.

Убити и ранени при обстрела няма, допълни още зам.- председателят на ДНР. „Надявам се, че в украинската страна ще надделее разумът и военните все пак стопроцентово ще съблюдават режима на тишина, който бе обявен вчера”, отбеляза той.

„Режим на тишина” бе обявен от киевските власти вчера в 11 ч. московско време.

Пушилин съобщи също, че властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република по време на консултациите с Киев в сряда ще настояват за провеждане на среща на контактната група по Украйна в Минск на 12 декември.

„Преговорите по Скайп с Киев ще започнат днес в 14 ч. московско време. На тях, както бе планирано, ще бъдат обсъдени дневният ред и датата на преговорите в Минск. Що се отнася до дневния ред на преговорите, ние ще настояваме в него да бъдат включени въпросите за отвеждане на тежката артилерия и изпълняването на закона за особения статус на Донбас. Ако Киев се съгласи с тези условия, остава само да изберем дата за срещата в Минск. Ние с ЛНР, както и по-рано, настояваме датата да бъде 12 декември”, каза Пушилин.

В същото време опълченците съобщават в социалните мрежи за прегрупиране на украинската армия и за боеве по време на „примирието”. „Украинската армия се предислоцира. Подсилват се постовете край Андреевка, Красногоровка и Маринка. Подготвя се и още техника. Машини с боеприпаси”.

Бившият командващ опълчението в Новорусия Игор Стрелков предполага, че Киев възнамерява да разгроми югоизточната част на страната през пролетта, след като набере сили след зимното примирие.

„Времето работи за Киев… Те с много бързи темпове възстановяват армията си и довършват зомбирането на населението…”.

Планът е прозрачен като стъкло, пише Стрелков на страницата си в социалната мрежа. Според него, през зимата армията ще бъде подготвена и превъоръжена, подсилена количествено и качествено, за да не могат никакви доброволци от Русия да променят баланса на бойното поле.

„А НАТО в същото това време трябва да завърши подготовката на общественото мнение на своите граждани върху необходимостта от пряка военна помощ, тоест от въоръжена намеса в конфликта „за суверенитета на Украйна”, подчерта още Стрелков.