Киевската хунта разреши на командирите да стрелят по дезертьорите

Депутатите от Върховната рада на Украйна в четвъртък почти единогласно приеха закон, съгласно който украинските командири имат правото да стрелят по войниците. За приемането на закона гласуваха 260 депутата при необходимия минимум от 226.

В пояснителния доклад се казва, че военните началници получават пълномощие лично да използват мерки за физическо въздействие и специални средства, а в бойна обстановка да използват оръжие или да дават на подчинените си заповед за използването на тези средства, ако не могат да се справят по друг начин с войниците.

Оказва се, че за неправомерни действия на войниците ще се считат престъпления, свързани с неподчинение, съпротива или заплашване на началника, както и самоволното напускане на позицията и мястото на дислокация.

Един от авторите на документа, внесен за разглеждане в парламента на 29 януари, е скандалният депутат Юрий Береза, срещу когото в Русия е образувано наказателно дело за оправдаване на тероризма.

През последните няколко месеца официалният Киев бе сериозно обезпокоен от проблема с дезертьорството в подразделенията на ВСУ. По-рано хакерската групировка „КиберБеркут“ успя да се добере и оповести заповедта на първия заместник-ръководител на Антитерористичния център към СБУ генерал-лейтенант Сергей Попко, в която ставаше дума за създаването на заградителни отряди в района на Дебалцево. В документа бе упоменато, че надзорната група, която трябва да възпрепятства бягството на войниците от собствените им подразделения, ще бъде съставена от доброволци.

Преди това за използването на заградителни отряди в украинската армия разказа и заместник-министъра на отбраната на ДНР Едуард Басурин. Тази практика е въведена наскоро, след като стана актуална ситуацията военните да се озовават обкръжени от силите на опълчението. Това стана известно на опълченците от предалия се в плен украински военен.

Предвид факта, че в Украйна се провежда тотална мобилизация, под която попадат мъже под 60 години, новият закон всъщност е наказателно средство за потискане и физическо отстраняване без съд и следствие на всеки човек, който е нелоялен към хунтата.