Киевската хунта готви провокация в Дебалцево

Властите в ДНР заявиха, че разполагат с доказателства за това, че киевската хунта готви провокация в района на Дебалцево в навечерието на международната конференция в Мюнхен за сигурността. Според представителите на ДНР планът на украинската армия е да унищожи автобус с мирни жители.

„Ръководството на ДНР разполага с доказателства за подготовката от украинските власти в навечерието на насрочената за 6-8 февруари Мюнхенска конференция провокации срещу мирното население в района на Дебалцево. За тази цел, в близките дни артилерийският огън, произведен от подразделение на въоръжените сили на Украйна, ще унищожи автобус, евакуиращ мирни жители от района на Дебалцево“, каза в сряда представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

„Тази информация бе получена днес по време на разпит на старши лейтенант Александър Сергеевич Марченко, служил в подразделение № 0676 (25-ти батальон „Киевская Русь“), който на 2 февруари се предаде на армията на ДНР в района на с. Редкодуб. Информацията за разстрела и масовото убийство на мирни граждани ръководството на Украйна планира да разпространи в украинските и чуждите медии и да използва това в хода на Мюнхенската конференция за сигурност. Целта е  да дискредитира Донецката народна република и да я представи като „терористична организация“ пред световната общност“, каза още Басурин.