„КиберБеркут“: Украйна искала да продаде на „спонсори на ИД“ ЗРК „Печора“

Концернът „Укроборонпром” е водил преговори за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-125–2Д „Печора-2Д” с Катар. Съответните документи са публикувани на сайта на „Киберберкут”. Хакерите наричат близкоизточната държава като основен спонсор на терористичната групировка „Ислямска държава”.

В писмо от 21 септември 2015 година, попаднало на разположение на „Киберберкут”, директорът на компанията „Спецтехноекспорт” (част от „Укроборонпром”) се съобщава за това, че организацията е заинтересована от доставките на ЗРК за ВС на Катар. „В писмото има два прикачени файла, от които става ясно, че Министерството на отбраната на Катар през септември 2015 година активно се е занимавало с търсенето на варианти за закупването на зенитно-ракетни комплекси. Очевидно, именно с тази цел делегация от катарски военни е посетила международното изложение „Оръжие и сигурност 2015”, състояло се в Киев от 22 до 27 септември”, се казва в съобщение на хакерите. Там катарските военни са се споразумели с „Укроборонпром” за доставки на зенитно-ракетните комплекси С-125–2Д „Печора-2Д”.

„Киберберкут” също цитира електронно писмо на съветника по търговско-икономически въпроси на дипломатическата мисия на Украйна в Катар Владимир Куруц от 30 септември до вицепрезидента на полската оръжейна компания Level 11 Василий Бабицки, което съдържа молба за оказване на помощ при доставките на въоръжение. „Остро ще бъде поставен въпросът за доставките. Нашите, естествено, няма да могат да го решат сами. Има възможност да се спечели. Опитай се да говориш с военните”, се казва в писмото, разпространено от хакерите.

Хакерите отбелязват, че преговорите за доставки на ЗРК на Катар са съвпаднали с разполагането в Сирия на руските ВКС за нанасяне на удари по позиции на „Ислямска държава”.

„Тези контакти на киевските и полските оръжейни магнати с Катар са особено цинични на фона на трагедията с руския самолет А321 и терористичните актове в Париж”, правят извод хакерите.