„КиберБеркут”: СБУ са взривили автобуса край Волноваха

Хакерската група „КиберБеркут” обвини Службата за сигурност на Украйна (СБУ) за смъртта на хората в резултат от взрива на пътническия автобус край Волноваха, Донецка област. Съответното заявление е публикувано на 18 януари на сайта на организацията, предаде телевизия „Звезда”.

Според „КиберБеркут” „терористичният акт и убийството на мирните жители край блокпоста в близост до гр. Волноваха на 13.01.2015 г. е било предварително планирано и осъществено от Управлението на СБУ в Донецка област”. Изводът организацията направила след анализ на документи, достъп до които получила при хакерска атака на компютрите на служителите на СБУ. Копията на въпросните документи могат да бъдат разгледани на сайта на „КиберБеркут”.

Според представителите на организацията по заповед на първият заместник-ръководител на СБУ генерал-полковник Василий Грицак е било организирано престъплението в района на Волноваха, както и „използването на резонанса около него с цел дискредитиране на ръководството и опълчението на Донецка народна република”.

„КиберБеркут” се обявиха за борци срещу произвола на украинските власти. Групата редовно атакува интернет-ресурсите на виновните в организирането на силовата операция срещу опълченците в Донецк.