"КиберБеркут": Аваков е планирал убийството на Музичко

Хакерската групировка „КиберБеркут” публикува на сайта си документ, който се твърди, че съдържа кореспонденцията на изпълняващия длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков с журналиста Дмитрий Брук, предаде РИА Новости. Според групировката, кореспонденцията доказва, че убийството на Александър Музичко е било планирано от Аваков.

Обявеният за международно издирване Музичко, бе убит през нощта на 25 март в хода на спецоперация на украински служители на закона по обезвреждане на въоръжена групировка на територията на Ровенска област. Според версията на украинското вътрешно министерство, Музичко е оказал съпротива при опит за задържане от страна на полицията. Музичко е стрелял по служителите на реда, при което се твърди, че случайно се е прострелял сам.

КиберБеркут
На проведеното вчера заседание на временната следствена комисия на Върховната рада, заместник главният прокурор Алексей Беганец заяви, че в делото не се съдържат показания, които свидетелстват за умишлено убийство. По този начин, украинската главна прокуратура приема версията на Министерството на вътрешните работи, че Музичко случайно се е прострелял сам при оказване на съпротива на полицията.

Публикуваният от хакерската групировка документ съдържа и подробности около задържането на проруския активист, представител на опълчението в Харков Константин Долгов. Той бе задържан в Харков на 19 април по подозрение в умишлен палеж, като може да бъде лишен от свобода за срок до 10 години.

С какво е известна групировката „КиберБеркут”

„КиберБеркут” е група хакери, която се появява след разформирането на украинските специални части „Беркут”. Съставът на групировката е неизвестен, членовете в нея са анонимни. „КиберБеркут” позиционират себе си като хакерска групировка, която „помага на Украйна да съхрани независимостта си от военната агресия на Запада, готов да защити правителството на неофашистите”.